Think Tank Programme

Fundación Casa Wabi – July 2016


TUESDAY 12


Arrivals


17:30 – 19:30 Welcome Session with introductory speech by Nicolas de Oliveira and Sebastien Montabonel. Participants provided with the programme and briefed about practicalities of the week (schedule, accommodation, facilities, transports, etc.) – Miriam La Rosa

19:30 – 21:00 Dinner


WEDNESDAY 13


10:30 – 10:35 Introduction

10:35 – 11:35 PechaKucha Session 1 (5minutes with between 1 and 5 images)
Participants (Douglas Coupland, Beryl Graham, Hanna Hölling, Doris Krystof, Petra Lange-Berndt, Pip Laurenson) have 5minutes to introduce themselves, their work and research, i.e. who they are, what they do, what their interests/specialisms are

11:35 – 12:00 Break (25minutes)

12:00 – 13:00 PechaKucha Session 2 (5minutes with between 1 and 5 images)
Participants (Li Zhenhua, MOON Kyungwon & JEON Joonho, Rafael Lozano-Hemmer, Jane Morris, Nicolas de Oliveira, Miriam La Rosa) have 5minutes to introduce themselves, their work and research, i.e. who they are, what they do, what their interests/specialisms are


13:00 – 14:30 Lunch


14:30 – 17:30 Debate FOR and AGAINST
Divided in 2 groups (for and against) the participants have to defend their position regarding a series of statements in the presence of a moderator. Each group should have a note-taker to record the internal discussion
14:30 – 14:45 Introduction to positions/statements for discussion (Miriam La Rosa) followed by self-selection of groups (for and against)
14:45 – 15:45 2 Independent groups to discuss
15:45 – 16:15 Break (30minutes)
16:15 – 17:30 Discussion moderated by Jane Morris


17:30 – 18:30 Drinks


18:30 – 19:30 Screening of films by MOON Kyungwon & JEON Joonho (The Ways of Folding Space & Flying/El Fin del Mundo) and screening of film by Hans Op de Beeck (Sea of Tranquillity)


19:30 – 21:00 Dinner 


THURSDAY 14


10:30 – 10:35 Introduction to the morning programme

10:35 – 11:35 Session 1 – Collecting and Exhibiting: Materiality/Immateriality (60minutes)
The session focuses on how New Media informs art’s relation to material qualities in the 21st century and its impact on collecting and conservation practices. Key concerns: Collection, Artistic Practice and Curation.
10:35 – 10:55 Petra Lange-Berndt – Follow the Material! (20minute presentation)
10:55 – 11:35 Rafael Lozano-Hemmer – Best practices for conservation of media art from an artist’s perspective (40minute presentation)
11:35 – 11:55 Pip Laurenson (20minute chaired discussion)

11:55 – 12:25 Break (25minutes)

12:25 – 13:25 Session 2 – Post-medium Condition (60minutes)
The speakers examine current and historical models of presenting and re-enacting technology-based works. Key concerns: Curation, Display, Archives.
12:25 – 12:45 Benjamin Weil – Dealing with the unstable materialization of the art idea (20minute presentation)
12:45 – 13:05 Hanna Hölling – Revisions, or on the Aesthetics of Change (20minute presentation)
13:05 – 13:25 Nicolas de Oliveira (20minute chaired discussion)


13:25 – 14,30 Lunch


14:30 – 14:35 Introduction to the afternoon programme

14:35 – 15:35 Session 3 – New Media and Collaborative Practices (60minutes)
This section examines the relationship between New Media practicioners and other professionals in an attempt to draw links between artistic objects and commercial products and how this tension is reflected in the institution. Key Concerns: Artistic Practice, Curation, Geography, Artist as Curator and Curator as Artist
14:35 – 14:55 Li Zhenhua – Curator on the turn: restudy the system of art, relocate the position (20minutes)
14:55 – 15:15 MOON Kyungwon & JEON Joonho – News from Nowhere (20minute presentation)
15:15 – 15:35 Beryl Graham (20minute chaired discussion)

15:35 – 16:00 Break (25minutes)

16:00 – 17:30 Session 4 – Writing turned Image (60minutes)
New forms of art writing have been added to more traditional textural practices. This session explores how art writing is affected by new technologies and audience’s reception. Key Concerns: Writing, Art Practice, Authorship, Reception.
16:00 – 16:40 Douglas Coupland keynote (40minutes)
16:40 – 17:10 Nicolas de Oliveira and Nicola Oxley – Writing the Exhibition through the Ruins  (30minute presentation)
17:10 – 17:30 Petra Lange-Berndt (20minute chaired discussion)


17:30 – 18:30 Drinks


18:30 – 19:30 Screening of film by David Price (What sort of film pt. 6 – Aspects of Authorship) and Oliver Laric (Versions)


19:30 – 21:00 Dinner 


FRIDAY 15


10:30 – 10:35 Introduction to the morning programme

10:35 – 11:35 Session 1 – On the Museum’s Ruins (60minutes)
The section looks at art practices from the vantage point of the institutional, namely through curatorial and collecting activities. Key Concerns: Conservation, Museum Practice, Collection, Curation
10:35 – 10:55 Pip Laurenson – Practice as Research: Unfolding the Objects of Contemporary Art  (20minute presentation)
10:55 – 11:15 Doris Krystof – Keep looking, keep moving – video art and cinematographic installations as events in space  (20minute presentation)
11:15 – 11:35 Hanna Hölling (20minute chaired discussion)

11:35 – 12:00 Break (25minutes)

12:00 – 13:00 Session 2 – The Public and Private Museum (60minutes)
The impact of technological change on public and private institutions is assessed in this session. Here, both types of institutions are seen to face different challenges, based on their resources, scale and geographic location, whilst benefitting from different opportunities. Key Concerns: Museum, Location, Geography, Representation
Sebastien Montabonel, Jane Morris and Benjamin Weil in conversation. Discussion chaired by Li Zhenhua


13:00 – 14,30 Lunch


14:30 – 14:35 Introduction to the afternoon programme

14:35 – 15:35 Session 3 – Keynote by Beryl Graham – New Collecting – exhibiting after new media art (45minute keynote + 15minute questions)
This keynote proposes that technology has had a profound impact on curatorial practices both in and beyond institutions. Key Concerns: Curatorial/After curating

15:35 – 16:00 Break (25minutes)

16:00 – 17:30 Session 4 – Artists and Curators in conversation
Artists and curators’ views are pitted against one another in this discussion. Are the key relationships between these roles especially influenced by new technologies, and if so, in which way? Key Concerns: Artistic Practice, Curatorial, Institutional Critique. 
Doris Krystof, MOON Kyungwon & JEON Joonho and Rafael Lozano-Hemmer in conversation. Discussion chaired by Nicolas de Oliveira and Miriam La Rosa


17:30 – 18:30 Drinks


18:30 – 19:30 Reading by Douglas Coupland


19:30 – 21:00 Dinner


SATURDAY 16


10:30 – 11:30 Session 1 – The Future is Now: Propositions for Art Museums in the 21st Century (Roundtable) chaired by Nicolas de Oliveira (All participants to come up with one proposition and two recommendations)
This final colloquium gathers all participants together to discuss the future development of local and global institutions. Each participant will make reccomendations and proposals towards a future document. 

11:30 -12:00 Break (30minutes)

12:00 – 13:00 Session 2 – The Future is Now: Propositions for Art Museums in the 21st Century (Roundtable) chaired by Nicolas de Oliveira (Loose ends Discussion: Summation of events to date, unclassifiable red herrings, dead ends, difficult terminology, polemics, stock take, inputs from the blog)


13:00 – 14,30 Lunch


Free afternoon all together


SUNDAY 17


Guided tour/free day


MONDAY 18


Departures